عفو بینالملل با انتشار بیانیهای، با قید «اقدام فوری»، خواهان آزادی شکرالله جبلی، تبعه ایرانی-استرالیایی ۸۲ ساله، از زندان ایران شد.
در هشدار این سازمان حقوق بشری درباره وضعیت سلامتی شکرالله جبلی آمده است: «این بیمار سالمند از مراقبتهای پزشکی و داروهای تخصصی محروم است.»
در ادامه این بیانیه، با توجه به سن و وضعیت نامناسب سلامتی جبلی و همچنین اشاره به محرومیت او از محاکمه عادلانه که به بازداشت طولانیمدت این زندانی منجر شده، از مقامهای قضایی ایران درخواست شده است که او را هرچه سریعتر آزاد کنند.
در این گزارش آمده که وضعیت سلامت این زندانی از زمان حبس در زندان اوین در بهمن ۱۳۹۸ رو به وخامت گذاشته است. او سنگ کلیه و سابقه سکته مغزی دارد و به درد سیاتیک و فشار خون بالا مبتلا است.
شکرالله جبلی سال ۱۳۹۹ مدتی به بیمارستانی خارج از زندان منتقل شد اما سکته مغزی کرد و مقامهای مسئول برخلاف توصیههای پزشکی، او را همان روز به زندان بازگرداندند و از دسترسی به داروهای کافی محروم کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس اطلاعیه عفو بینالملل، زندانیان همبند جبلی روز ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ او را بیهوش پیدا کردند؛ اما با اینکه پیشتر نیز هشدار داده شده بود که باقی ماندن در زندان برای او خطر مرگ دارد، اجازه آزادی یا درمان تخصصی او همچنان صادر نشده است.
مقامهای قضایی برای آزادی شکرالله جبلی بهمنظور ادامه درمان، هفت میلیارد تومان وثیقه درخواست کردهاند که این زندانی و خانوادهاش میگویند توان پرداخت چنین مبلغی را ندارند.
عفو بینالملل در ۱۲ بهمن نیز با انتشار اطلاعیهای، آزادی و رسیدگی پزشکی به وضعیت شکرالله جبلی را خواستار شده بود. این سازمان حقوق بشری پیشتر اعلام کرد که از شکایت مامور وزارت اطلاعات از جبلی مطلع است و «حضور فردی از دستگاه اطلاعات و امنیت ایران نگرانیها درباره استقلال و عادلانه بودن رسیدگی به شکایات را افزایش داده است».
شکرالله جبلی از ژانویه ۲۰۲۰ با یک پرونده مالی که یک طرف آن مقامی از وزارت اطلاعات قرار دارد، در زندان به سر میبرد.
بر اساس این اطلاعیه، شکرالله جبلی با دو پرونده اتهامی مربوط به مسائل اقتصادی مواجه است که در یک مورد آن به چهار سال و شش ماه زندان محکوم شده و پرونده دوم همچنان در جریان است. این در حالی است که او در مورد پرونده اول اجازه پیدا نکرد وکیل خود را انتخاب کند و در پرونده دوم نیز قاضی درخواست کرد وکیل انتخابی تغییر کند.
در واکنش به درخواست خانواده جبلی از دولت استرالیا برای آزادی سریعتر این زندانی، ماریس پین، وزیر خارجه استرالیا، گفت که بارها از مقامهای تهران خواسته است زمینه دسترسی کنسولی به شکرالله جبلی را فراهم کنند اما از آنجا که جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد، دولت استرالیا نمیتواند کمک کنسولی ارائه کند.
افزون بر شکرالله جبلی، چندین دوتابعیتی دیگر به ویژه با تابعیت آمریکا، فرانسه و بریتانیا با اتهام جاسوسی در ایران زندانیاند. بسیاری از تحلیلگران و فعالان حقوق بشر میگویند حمهوری اسلامی ایران از بازداشت شهروندان خارجی و دوتابعیتیها به عنوان اهرمفشار در مذاکره با غرب استفاده میکند.